TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 9 augusti 2009

Gateshead - På andra sidan broarna

Ungefär som Hisingen och Göteborg, det är så man kan se på förhållandet och den geografiska bilden av Gateshead och Newcastle.
Stadskärnorna smälter nästintill ihop med varandra.
Men trots att Gateshead inte är en ö så finns det ändå broförbindelser mellan städerna som ligger på var sin sida av floden Tyne. Samtidigt är Gateshead tillskillnad från Hisingen en egen stad med nära 200.000 invånare.
En stor del av de boende i Gateshead följer slaviskt det enda stora laget i regionen, Newcastle United och tar sig över broarna för att följa Magpies på St James Park men det finns även lokalpatrioter i den lilla staden.
Lokalpatrioter som kan slå sig för bröstet och säga att de tillskillnad från Magpies gått upp en division istället för att rasa ur en annan.
Stoltheten till trots så skiljer det ändå fyra divisioner mellan Newcastle United och det lokala laget Gateshead FC.

Embryot till nykomlingarna i Conference National, eller Blue Square Premier som ligan är uppkallad efter sponsorn, grundades 1889 men har under åren likt många andra mindre lag bytt namn i tid och otid.
Dagens Gateshead FC grundades 1977 och många betraktar den som en efterföljare till Gateshead AFC som spelade i the Football League mellan 1930 och 1960 och som tvingades till likvidation 1973.

The Tynesiders kallas man i folkmun och spelar sina matcher på en arena som påminner om en blandning av gamla Ryavallen och Värendsvallen. Supportrarna kallas Heed Army och följer klubben mangrant både hemma och borta.
Gateshead International Stadium är en multisportarena med löparbanor och som inhyser 11.800 åskådare. Alla dessa platser fylls inte upp av The Tynesiders. Exempelvis så hade endast 681 åskådare sökt sig till premiären hemma mot Histon igår.
Nästan 100 gånger färre än vad som ser matcherna på St James Park på andra sidan bron.
Nykomlingarna Gateshead fick dock snabbt en inblick på hur det är att spela i en högre division. Gästerna Histon vann matchen med 3-0 och gav Gateshead en match man sent lär glömma. Tempo, spel och allt annat man inte var vana vid förra säsongen gjorde att man fick sig en tankeställare.

Klubben hamnade på en andraplats förra säsongen i Conference North och kvalade sig upp till Blue Square via play-off.
Klubben har stora mål. Man har på sin agenda att ta sig upp till Football League innan 2012.
Med lokala förmågor och värvningar inom regionen skall man ta sig uppåt.
Försvararen Phil Cave och Mittfältaren Martin Brittain kommer båda från Newcastles akademi medan en kvartett spelar alla härstammar från Hartlepool som inte ligger så långt ifrån staden.

Vem var det som sa att Newcastle var det enda laget i regionen?



3 kommentarer:

Mr Loyal sa...

Mycket intressant läsning! Hatten av!

Langham sa...

Tack så mycket Mr Loyal.
Skall nog se till att få ett reportage om Colchester också så småningom.

Mr Loyal sa...

Ser fram emot att läsa det redan!!!