TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 29 augusti 2009

Tillbaka på grärotsnivå

Vid floden Trent stränder i grevskapet Lincolnshire ligger staden Gainsborough. Med byggnader som härstammar från medeltiden så har staden med sina 20,110 invånare satt sig på den engelska kartan som en historisk stad. Allra störst var orten under tidig medeltid då man kunde titulera sig som huvudstad i det anglosaxiska kungariket Mercia.
Något århundrade tidigare, år 1014, hade danska vikingar under kung Sven Tveskägg baserat sig i Gainsborough för att organisera för ett nytt rike.
Vikingarnas planer gick dock i stöpet då kung Tveskägg dog efter en kortare tid i staden.
Historiskt sett är man en anrik stad med skrytande kuriosa.
Något man däremot inte skryter om är fotbollen.
Stadens lag heter Gainsborough Trinity FC och spelar i den engelska sjätte divisionen (Blue Square North)

Hemmamatcherna spelas på The Northolme och smeknamnet är "Trinity" eller "The Blues". Klubben grundades 1873 av kyrkoherden i the Holy Trinity Church och i början så kallades de sig Trinity Recreationalists. 1889 gick de med i Midland League och säsongen efter 1891 så vann de ligan. Året därpå så kom de tvåa och valdes in i The Football Leagues, Division 2. 1912 blev de utröstade ur ligan och återvände till Midland League.
Trinity hävdar att de är en av få engelska fotbollsklubbar som aldrig blivit degraderade, då de blev utröstade ur The Football League och inte nedflyttade på grund av sin placering.
Gainsborough rosar inte fotbollsmarknaden. Det har man aldrig gjort.
Säsongen 09/10 har inletts dåligt. En vinst på fem omgångar gör att man ligger på fjortonde plats i ligan som innehåller 22 lag. Spelarmaterialet är på pappret för bra för den tabellplaceringen. Röster har därför höjts under en längre tid om manager Steve Charles avgång. Hans antagonister fick sin önskan igenom då man i veckan gjorde sig av med Charles. Att klubben behövde en stark, erfaren och rutinerad manager var alla överens om men aldrig hade man kunnat drömma om det som skulle komma.

I går tändes ett hopp för klubben och dess supportrar då ordförande Peter Swann presenterade den nya managern. Wrexhams före detta manager Brian Litte, 55 år, skall under de kommande två åren leda klubben.
Little föddes och växte upp i Newcastle men skulle komma att ägna hela sin spelande karriär i Birminghamklubben Aston Villa. Från 1970 till 1980 gjorde anfallaren Little 247 matcher och 60 mål för Villa. Då han var som bäst, 1975, fick han även chansen till en landskamp med England. Little lade skorna och fotbollen på hyllan 1980 och upptog inte intresset förrän sex år senare då Wolverhampton hörde sig för om Little ville arbeta som manager i klubben.
Nu började managerkarriären för Little. Darlington, Leicester, Aston Villa och Stoke för att sedan ta sig an WBA, Hull, Tranmere och Wrexham. Sammanlagt 800 insatser vid sidan av fotbollsplanerna har gjort Little till en känd, respekterad och erfaren manager i Storbritannien. De finaste titlarna är vinst i Ligacupen med Aston Villa 1995/96, playoff-seger med Leicester 93/94 och uppflyttning med Darlington 89/90 och 90/91.
Vill Gainsborough komma någon vart i seriesystemet så skall man passa på nu.
Little börjar sitt nya arbete på Northolme den 7:e september och har då den tillfälliga managern och försvararen Adie Moses till sin hjälp.
Med Little vid rodret kan klubben ta sig uppåt. Sådant har Little nämligen varit med om förut.

Inga kommentarer: