TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 9 augusti 2009

Chelsea vann FA Community Shield

Närmare 86.000 åskådare fick se giganterna Chelsea och Manchester United drabba samman på Wembley i årets FA Community Shield. Insamling till den avlidne Sir Bobby Robsons fond gav miljonintäkter samtidigt som Liverpool-bandet The Wombats spelade innan matchen. Jippot var ett faktum inför en match som skulle bli något extra.

En match där Nani gav United ledningen och där Carvalho och Lampard kvitterade och tog ledningen.
Denna ledning trodde många skulle bli seger för Chelsea. Wayne Rooney ville dock annorlnda då han på stopptid tryckte in 2-2.
På straffar skulle allting avgöras och då var det Petr Cech, om även gjort svettiga räddningar under matchen, som var dagens stora man. Två straffräddningar som tog Chelsea till pokalen. En pokal som Terry och Lampard höjde till skyn.
Unitedspelarna deppade. De som tror att denna match är en vänskaps alternativt träningsmatch är fel ute. Denna match är av yttersta prestige.
2009 års pokal i FA Community Shield gick till Chelsea FC efter att vunnit med 4-1 på straffar då
ordinarie matchtid slutade 2-2.

Men vad är egentligen detta för jippo?

FA Community Shield är en årlig välgörenhetsmatch i den engelska fotbollen som spelas mellan föregående säsongs liga- och cupvinnare. Denna match benämndes tidigare FA Charity Shield, namnbytet kom 2002.
FA Charity Shield spelades första gången 1908 men det var först 1974 som det engelska fotbollförbundets dåvarande generalsekreterare, Ted Croker, bestämde att matchen skulle inleda den nya säsongen och att matcherna skulle spelas på Wembley. Detta höjde statusen på matchen, som innan dess fört en tämligen anonym tillvaro då den spelats på olika arenor och mellan lag som ofta inte hade vunnit någonting.
I dag är matchen en av höjdpunkterna under det engelska fotbollsåret. Matchen TV-sänds och får därmed en miljardpublik världen över. När matchen arrangerades på Wembley 1974-2000 drog matcherna in mer än 5 miljoner pund till olika välgörande ändamål som de deltagande lagen utsåg.
Från 2001 har matcherna avgjorts i Cardiff i väntan på att det nya Wembley skulle invigas, och då detta skedde 2007 började man återigen spela matcherna på Wembley.

Inga kommentarer: