TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 26 augusti 2009

West Ham v.s Millwall – Krigszon Upton Park

Många menar att derbyt mellan West Ham och Millwall är det mest dynamiska derbyt i hela England. Man skulle kunna gå så långt som att ranka det tio-i-topp i Europa.
Rivaliteten sträcker sig ända tillbaka till klubbarnas begynnelse i arbetarklassens näste Dockland. Sedan dess har historien präglats av hat, rivalitet och oerhörda starka känslor som sträcker sig längre än till bara fotbollen.
Det har gått så långt att mötena mellan West Ham och Millwall krävt dödsoffer bland åskådarna. Det hårdhudade ligistlevernet har givetvis gjort att myter grott hos bägge lagen. Myter som gjort både West Ham och Millwall mer populära för det alternativa levernet på läktaren än på fotbollsplanen.
På senare år har mötena lagen emellan varit mer sällan än ofta vilket givetvis har med att lagen har spelat i olika divisioner. Trots detta har man mött varandra 24 gånger i olika sammanhang. West Ham leder de inbördes mötena med åtta segrar mot Millwalls sex.
Resterande 10 matcher har slutat oavgjort.

Då lottningen till andra omgången av Ligacupen var klar var det många som ryckte till.
West Ham mot Millwall. En match som var upplagd som ett rent helvete på gatorna runt östra London. Rubrikerna om fotbollsvåld var fler än den kommande cupmatchen.
Det första polisen gjorde var att skära ner antalet biljetter till Millwalls läktare på Upton Park.
Fanns det ilska och hätsk stämning i luften tidigare så kryddade ”The Old Bill” på den lite extra.
Det blev dock som många befarade. Det som betecknats som rena rama helvetet var det som bröt ut timmarna innan match. Polisstyrkan som under gårdagen var mer än 1000 stycken till anatalet kunde inte förhindra hundratalet supportrar från att drabba samman utanför Upton Park. Sammandrabbningar och incidenter skall även ha ägt rum på flera håll i området.
En person uppges ha blivit knivhuggen i bröstet.

Men för att tala om matchen,
Gårdagens match i ligacupen lagen emellan är historisk. Det är första gången i historien som de bägge möts i en ligacupmatch.
Gästande Millwall var mer på hugget från första stund de sprang ut inför 24,492 åskådare på Upton Parks matta.
Detta gav utdelning i mitten av första halvlek då den notoriske målgöraren Neil Harris gjorde mål för lejonen. Millwall läktaren exploderade. Polis och ordningsvakter kämpade för att hålla jublande åskådare borta från planen.
Matchen böljade sedan fram och tillbaka, mest i favör till Millwall. Derbykänslan präglade matchen hårt med domarens samtliga sju gula kort.
Manager Zola i West Ham hade startat upp med ett mer eller mindre reservbetonat lag. Då han insåg att det inte funkade längre satte han in Premier League-pjäserna. Det gav utdelning.
Tre minuter innan full tid slog framtidsnamnet Junior Stanislas in kvitteringen.
Nu kunde inte polisen göra någonting. Supportrar vällde in på plan. En ”pitch-invasion” av gamla hederliga mått kunde skådas inne på Upton Park.
Oavgjort, 1-1, efter full tid skulle komma att bli förlängning. Här märktes Hammers rutin och man gjorde det som ett Premier League-lag borde, att lägga in nådastöten.
Stanislas gjorde 2-1 på straff i minut 98 och Hines satte 3-1 två minuter senare.

West Ham-publiken var i extas. Bilderna och scenerna från läktarna och Upton Park igår var som tagna direkt 25-30 år tillbaka. Retro och Old-School så det förslår.
Domaren blåste av matchen och Hammer tog sig vidare till tredje omgången.
Det 25:e mötet slutade med en nionde West Ham seger.
Sedan fortsatte det utanför arenan så som det hade börjat.

Östra London var ett kaos igår.

Inga kommentarer: