TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 21 november 2008

En sexling tacklingar som skakade England!

Att den engelska fotbollen är hård är vida känt i världen. Stereotypen för en engelsk fotbollsspelare förr var den skoningslösa spelaren som gick med dobbarna före likt en osthyvel på plan. Hade offret tur så uppstod blodvite. En del kunde i värsta fall få karriären stoppad med ett trasigt knä,brutet ben eller krossad fot.

David Batty, Paul Ince och Dennis Wise var inte Guds bästa barn på plan. Inte heller Terry Butcher, Neil Ruddock och Julian Dicks .
Men på denna lista ligger dem dock i lä.

1. Roy Keane - Förmodligen en av de mest ilsknaste och hårdaste som beträtt en fotbollsplan. Boxningen under ungdomsåren gjorde sig ofta påmind. Likaså det brännheta temperamentet. Roy Keanes hjärnsläppnär han knäckte Manchester City spelaren Alf Inge Hålands ben 2001 saknar motstycke. Den brutala tacklingen var en ren hämnd för en ojusthet som norrmannen gjort sig skyldig till fyra år tidigare. Efter övefallet skall Keane ha väst i den liggande Hålands öra: "-Där har du din fitta!" Manchesterderbyt uppnådde en ny dimension efter denna incident. I sin självbiografi erkänner Keane att han skadade Håland medvetet. Straffet blev relativt lågt från FA. Avstängning för det röda kortet och sedan avstängd efter att han erkännt att det var en medveten handling. Alf Inge Hålands karriär var spolerad.



2. Eric Cantona - Fransmannen rörde upp många känslor under sina år i England. En av de mest kända händelserna är från en ligamatch mot Crytal Palace i januari 1995. En Palacesupporter häcklade Cantona med nidsånger om Frankrike och fransmännen. Som svar på tal hoppade Cantona över reklamsargen och träffade supportern med en stilren drop-kick i bröstkorgen. Lika oväntad som galen. Skandalen var ett faktum och den oberäkneliga fransosen stängdes av resten av säsongen. Manager Sir Alex Ferguson hyste dock inget agg till sin dynamitstubbe till spelare. Trots Sir Alex bedjan till FA så stod avstängningen fast.



3. Paul Scholes - När Paul Scholes stod på toppen av sin karriär var han en av världens absolut bästa mittfältare. Vi snackar målfarlig, kreativ och omänskligt slitstark. Men även aggressiv. Håkan Mild lär inte glömma Scholes i första taget. Redan efter 20 sekunder av EM-kvalmatchen 1999 mot Sverige på Wembley dundrade Paul Scholes med full kraft in i Håkan Mild. Paul Scholes dobbar trängde in i Håkan Milds lår och rev upp ett djupt sår. Blodet sipprade ut ur hålet i låret och Håkan Mild blev liggande på Wembleys gräsmatta – med svåra smärtor. Även Stefan Schwarz fick sig ett par tryckare av den kompakte rödtotten. Tommy Söderberg och den svenska bänken var i upplösningstillstånd. Ett par år senare talade Scholes ut om "slakten" i den engelska fotbollstidningen "Four-Four-Two" och ångrade då det han gjort mot Mild.

4. Ben Thatcher - Manchester Citys Ben Thatcher har ett namn som förpliktigar. Likt Maggie är han hård och kompromisslös. Det fick Portsmouths Pedro Mendes erfara i augusti 2006. Mitt i matchen hamnade de bägge i en duell vilket slutade med att Mendes föll offer för en bensax och som grädde på moset även fick Thatchers armbåge i huvudet. Mendes knockades och föll medvetslös till marken. Händelsen polisanmäldes. Domaren tyckte inte händelsen var något anmärkningsvärt. Thatcher fick ett gult kort för insatsen. Domaren gallrades dock bort av en kommité efter matchen och var arbetslös i två månader. Pompeys manager Harry Redknapp skall ha sagt efter matchen; " Skall man behöva döda för att få rött kort?"

5. Steven Gerrard - Liverpool-ikonens kompromisslösa spelstil har varit föremål för Premier Leagues disciplinära kommité både en och två gånger. Vissa övertramp är värre än andra och om Liverpool-mittfältaren någon dag kommer på idén att sätta sig ned i ett biktbås lär han ta upp tvåfotstacklingen på Gary Naysmith i derbyt mot Everton december 2002. Att dobbarna träffade i närheten av Naysmiths familjejuveler gör inte landslagsstjärnans skuld mindre. FA;s straff blev tre matchers avstängning.

6. Vinnie Jones - Vinnie Jones har många regelvidriga tilltag på sitt samvete. Det kanske mest kända är greppet om Paul Gascoignes pungkulor. När det gäller fula tacklingar går det inte att förbise den sanslöst brutala fällningen av Gary Stevens. Jones grymma behandling satte punkt för Tottenham-försvararens aktiva karriär. Under en annan match blev Vinnie Jones varnad efter tre (!) sekunders spel. Är man en hårding så är man!



2 kommentarer:

Olle J. sa...

Om man skall spinna vidare på Vinnie "When I came to Holmsund I was a boy, when I left Holmsund I was a Man" Jones offer Gazza, så var la en av de mer absurda ojustheter när denne bröt sin arm på Aston Villas George Boateng 2000 i ett försök att armbåga honom.

Anonym sa...

Ben Thatcher är ljusår ifrån Dennis Wise. Glöm inte att det var Dennis Wise som psykade Keane hela matchen igenom i cupfinalen mellan Millwall och Manchester United.
I den duellen hade Wise störst kulor.