TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 2 november 2008

Minns du spelarna? Del 1.

Många är de spelare som fastnat och fastnade på näthinnan under barndomens plingmatcher på Tipsextra. Många av spelarna var barndomens idoler. Vad hände med dem?

1. Matthew Le Tissier - Le Tissier föddes 1968 på kanalön Guernsey och spelade hela sin karriär i Southampton FC. Trots anbud från större klubbar valde han alltså att stanna i Southampton, vilket tillsammans med sin skicklighet på det offensiva mittfältet gjorde honom omåttligt populär bland lagets supportrar. Mellan 1986 och 2001 gjorde han inte mindre än 443 matcher och 161 mål för klubben.Han gjorde ofta mål direkt på hörnor. Han satte 49 av 50 straffsparkar, vilket måste anses fantastiskt. Han tackade nej till kontrakt från såväl AC Milan som Chelsea FC. Han spelade även 8 landskamper för England. Kallas "Le God" av Southampton fansen. Idag arbetar han för SkySport.

2. Chris Waddle - Föddes 1960 i engelska staden Gateshead. Han spelade 62 landskamper (mellan 1986 och 1991) för England.
1980 började Waddle spela för Newcastle United hans första stora klubb. I juli 1985 flyttade han från Newcastle United till Tottenham Hotspur FC. Spelade yttermittfältare i Tottenham Hotspur FC tillsammans med bland annat Gary Lineker, Glenn Hoddle och Paul Gascoigne. I Tottenham etablerade han sig själv som engelsk landslagsspelare med bland annat VM-slutspelen 1986 och 1990 på meritlistan. Han blev syndabock tillsammans med Stuart Pearce efter att ha missat sin straff i VM-semifinalen 1990 mot Västtyskland. Efter att ha gjort 33 mål på 138 matcher för Tottenham flyttade han i juli 1989 till franska Olympic Marseille för 4,5 miljoner pund. Det var då den tredje högsta övergångssumman i världen för en fotbollspelare. Han blev fransk mästare med Olympic Marseilles 1990, 1991 och 1992. Waddle återvände till England 1992 för att spela med Sheffield Wednesday. Falkirk, Bradford, Sunderland, Burnley och Torquay blev klubbar han sakta men säkert varvade ner i. 1999 lade han fotbollsskorna på Torquays hylla. Idag arbetar han för BBC Radio samt arbetar som skribent för The Sun.

3. Steve McManaman - Född 1972 i Bootle,Merseyside. McManaman slog igenom som snabb ytter i Liverpool FC i början på 1990-talet och gjorde totalt 364 matcher för klubben, men valde sedan att gå som Bosman till Real Madrid 1999. I Real Madrid gjorde han bland annat ett av målen i UEFA Champions League-finalen 1999/2000 mot Valencia CF, som Madridklubben vann med 3-0. Efter att ha fått väldigt lite speltid mot slutet av sin karriär i Real Madrid valde han att spela ett par säsonger i Manchester City innan han lade skora på hyllan 2005. Han är den ende engelske spelaren hittills som varit med om att vinna två Champions League-titlar.
I det engelska landslaget debuterade McManaman 1994 och spelade bland annat i EM 1996, VM 1998 och EM 2000. Efter karriären har han bland annat arbetat som affärsman, kommentator för tv-bolaget Sentanta Sport och är även tillsammans med Robbie Fowler delägare i ett flertal travhästar.

4. Tony Cascarino - Tony föddes 1962 i St Pauls Cray i Kent och blev snabbt en firad målskytt i barndomsklubben Gillingham. Men det var i Millwall han blommade ut och blev en högt aktad fotbollsspelare med näsa för mål och ett fruktat temperament. En kontroversiell spelare på många sätt och vis. Cascarino hade Millwall som favoritklubb redan som barn och är därför än idag ett högt aktat namn och en publikikon på The New Den. Med 42 mål på 3 år och 105 matcher i bagaget gick karriären vidare till Birmingham och Aston Villa. Där stannade han i ett år innan flytten åter gick. Det var nu Celtic Park som blev den nya adressen. En adress han endast hade i ett år. Den rastlösa Cascarino var ständigt på jakt efter nya mål och hamnade 1992 på Stamford Bridge. Där stannade han under två års tid tills dåvarande franska giganten Marseille öppnade plånboken och värvade honom.
I Marseille blommade han ut på riktigt. 61 mål på 84 matcher blev det i den ljuslåvita tröjan innan Nancy öppnade plånboken. Där gjorde han också bra ifrån sig. Sedan år 2000 spelar han i Parisklubben Red Star samtidigt som han även försörjer sig som halvprofesionell pokerspelare. Den franska miljön betydde mycket för honom och blev tryggheten efter många struliga år i England. Tidigt förstod han därför att det skulle bli svårt att arbeta till sig en plats i det engelska landslaget. Men med en irländsättad mor blev han uttagen i Irlands landslag. Cascarino gjorde mellan åren 1985–1999 88 landskamper och 19 mål för Irland.

5. Ian Rush - Föddes 1961 i den walesiska byn St.Asaph. Ian Rush är den som gjort flest mål genom tiderna för Liverpool FC med 346 mål på 658 liga- och cupmatcher. Han bildade där radarpar med Kenny Dalglish i det lag som vann Europacupen 1984, var i final 1985 och vann engelska ligan 1982-1984, 1986, 1988 och 1990. Förutom Liverpool har han även spelar för Chester City, Leeds United, Newcastle United, Wrexham AFC,Juventus, Sheffield United och australiensiska Sydney Olympics. Det var i Sydney Olympics han avslutade karriären år 2000. Han spelade också 73 matcher för Wales och gjorde 28 mål.
Han var tränare för division två-laget Chester City FC mellan augusti 2004 och april 2005.
2006 blev Rush invald i English Football Hall of Fame.
Rush är den Liverpoolspelare som gjort mest mål mot Everton i Merseysidederbyt. 25 stycken är hans skörd. Förevigt älskad av Liverpool och dess supportrar.
För sina bedrifter på fotbollsplanen har han blivit invald i MBE, Brittiska Imperiorden, utav drottningen. Efter fotbollen har han arbetat för mediaföretaget ESPN och SkySport.

6. David Platt - Platt föddes 1966 i ett samhälle utanför Oldham och var sedan barnsben en trogen Manchester United supporter. Hans dröm om att få spela i laget spolierades utav dåvarande United managern on Atkinson efter en schism under en träning.
Istället började karriären med succé i Crewe Alexandra där tränare och publik älskade att se den snabba, ättriga och målfarliga mittfältaren. Det gjorde även Aston Villa då man 1988 värvade honom till Villa Park. Tre år senare och med 121 matcher och 50 mål i bagaget så skulle den nya adressen bli Italien. AS Bari hade fått upp ögonen för Platt efter dennes lysande spel under Italien VM 1990. Under fyra års tid var Italien hans boplats med spel i Bari, Juventus och Sampdoria. Hemlängtan förde honom 1995 tillbaka till England och Londonklubben Arsenal.
I Arenal blev han en favorit bland supportrarna för sitt engagemang på planen. Det var därför med vemod de tvingades ta farväl utav honom 1998 då han köptes av Nottingham Forest.
I Forest spelade han fram till 2001 då han lade skorna på hyllan.
Sedan dess har han coachat italienska Sampdoria, engelska U21-landslaget samt arbetat som skribent för den engelska fotbollstidningen Four-Four-Two.
David Platt är en utav de största i engelsk fotboll.
Åren 1989-1996 gjorde han 62 landskamper och 27 mål för sitt England.

7. Gary Lineker - Föddes 1960 i Leicester där han också 1976 inledde sin karriär.
Fram till 1985 gjorde han där 95 mål på 194 matcher innan Everton värvade honom. I Everton gjorde han stor succé med 30 mål på 41 matcher. 1986 såg Barcelona hans storhet och värvade honom till Katalanien. På Nou Camp blev han populär och gjorde storslagna insatser. 43 mål på 103 matcher blev hans facit innan Tottenham ryckte i honom. Nu kom han tillbaka till England med rutin och en målkänsla utöver det vanliga. Mellan 1989-1992 frälste han White Hart Lane med kanonmål och finlir. Med 67 mål på 105 matcher gjorde han sig till en av Tottenhams bästa spelare genom tiderna.
En av 1980-talets stora anfallare, en målspruta av rang. Gjorde bland annat 48 mål på 80 A-landskamper för England. Linekers sista landskamp var mot Sverige i Europamästerskapen i fotboll 1992. Han avslutade karriären i japanska klubben Nagoya Grampus Eight 1994.
Lineker lyckades med konststycket att aldrig dra på sig vare sig ett gult eller rött kort under hela sin karriär. Han är även insatt i politik numera.
Gary Lineker har sedermera blivit en uppskattad expertkommentator i fotboll för BBC Sport och journalist med regelbundet återkommande kolumner i olika dagstidningar.
Chipsfabrikören Walkers har även gjort ett märke av hans namn. Salt and vinegar gjordes om till Salt and Lineker. Hans arbete för cancersjuka har även uppmärksammats och uppskattats.
Även Lineker är medlem i Den Brittiska Riddarorden.

8. John Barnes - Barnes föddes 1963 i Kingston på Jamaica. Debuterade 1981 i Watford där han gjorde stor succé. En sådan succé att Liverpool värvade honom. Barnes kom att bli historisk med att bli den första svarta spelaren i Liverpool. Han blev snabbt en populär spelare på Anfield och gjorde flera stora framträdanden. 1988 blev han utsedd till engelska ligans bästa spelare.
Under 10 år spelade han för Merseysideklubben och räknas som en utav de bättre i Liverpools historia. Newcastle blev nästa klubbadress 1997 där han pelade i två år innan hans slutliga klubbadress blev Charlton Athletics. Tolv matcher gjorde han för klubben under 1999 och slutade samma år spela fotboll. En karriär som manager inleddes i skotska Celtic. Idag är han manager för Jamaicas landslag. Tillsammans med andra svarta engelska fotbollsspelare har han arbetat mycket med att få in karibiska ungdomar i idrottsvärlden. Motorsport är ett stort intresse som han delar med vännen Les Ferdinand. Dessa två har ett eget stall på Jamaica.
Barnes gjorde totalt 79 matcher och 12 mål för Englands landslag.

9. Terry Butcher - Född 1958 i den dåvarande brittiska kolonin Singapore. Familjen flyttade under hans tidiga barndom till Lowesoft i Suffolk. 1976 debuterade Butcher i Ipswich och han gjorde det med bravur. Under hans 10 år i klubben gjorde han heroiska insatser på plan och blev en fruktad försvarare och en mardröm för anfallarna. Under VM i Spanien 1982 blev han den yngsta försvaren någonsin som spelat för England. Glasgow Rangers fick 1986 upp ögonen för den hårt kämpande försvarsbjässen och värvade honom till Skottland. I landslaget gick det bättre och bättre och han hade fövandlats från en orutinerad yngling till en stöttespelare.
Förutom VM 1982 så deltog han även i VM 1986 och 1990. 1989 blev han "Kapten blod" med hela det svenska folket efter en blodig VM-kvalmatch på Råsunda.
I landslagströjan gjorde han 77 insatser på 10 år.
1990 värvades han till Coventry. En klubb där han stannade i under två år innan Sunderland blev nästa och sista spelande klubbadress.
Bägge klubbarna kom dock att få agera arbetgivare i form av manageryrke.
Hans managerförmåga lockade anbud ifrån Skottland. Där arbetade han i Motherwell och Partick Thistle. Även Sydney i Australien och engelska Brentford fick äran att ha honom som manager. Idag arbetar han som assisterande coach i det skotska landslaget. Ett arbete han varierar med som kommentator på BBC.

10. Tony Adams - Tony Adams föddes 1966 i Essex och var Arsenal trogen hela sin spelarkarriär. Mittbacken är Arsenals mest framgångsrika lagkapten genom tiderna. Under 19 säsonger i klubbens A-lag vann han tio stora titlar. Han var ledargestalten i den legendariska fyrbackslinjen Dixon–Bould–Adams–Winterburn. Adams var urtypen för brittiska mittbackar: stor, stark och bra i luften. Han använde inte bara huvudet till att nicka bort bollar, utan han gjorde även många mål med huvudet, ofta på hörnor efter nickskarvar av mittbackskollegan Steve Bould. Kritikerna ansåg honom vara långsam, oteknisk och trög i vändningarna, men detta kompenserade han genom sin spelförståelse – han såg till att stå på rätt ställe – och inte minst sin enorma vinnarmentalitet.
Adams gjorde sig även ökänd utanför fotbollsplan. Han hamnade i slagsmål på nattklubbar och blev bötfälld flera gånger för att ha kört bil onykter. I december 1990 hamnade han i fängelse för att ha kört rattfull. Hans alkoholproblem blev rikskänt efter att han gått ut med det i media.
Efter spelarkarriären har han varit manager i Wycombe och i Portsmouth. Den senaste klubben är han även nybliven huvudmanager i efter Harry Redknapps övergång till Tottenham.
66 landskamper blev det under den 13 åriga landslagskarriären mellan 1987-2000.

Inga kommentarer: