TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 10 januari 2009

Drömjobbet?

Tänk er att kunna arbeta med det som intresserar en mest.
Att kunna stiga upp på morgnarna och känna att varje dag på jobbet är frid och fröjd. Kanske inte direkt varje morgon men åtminstone mer gånger än en vanlig knegare som knegar just för att han eller hon måste det. Att med ett leende på söndagskvällen ställa klockan och släcka lampan och med positivitet se den nya veckan an.
Detta är få förunnat. Sångaren James Allan i det nya storbandet Glasvegas lyckades slå två flugor i en smäll. Allan som växte upp som Celtic supporter i Glasgow började tidigt spela fotboll. Tillskillnad från vännerna så ratade han alkohol och andra nöjen då han kom upp i tonåren och gav allt på fotbollsplanen. Det lönade sig. Några år senare hade han avverkat 7 klubbar, däribland Falkirk och varit proffs i mer än 10 år.
Samtidigt spelade han med i band vid sidan av fotbollen och sadlade efter fotbollen om till en karriär inom musiken. Idag vet ju hur det har gått med den karriären.

Affärsmännen Mark Reynold och Paul Graham tröttnade på trånga kontorslandskap inne i centrala London. Att arbeta med papperexercis varje dag som rörde saker de inte hade ett dugg intresse av gav ingenting. Däremot var de bägge intresserade av fotboll. Till den grad att de lusläste varenda tidning och visste varenda tabelläge. Det duon inte visste om statistik tillhörande fotboll var inte värt att veta. Därför var deras projekt och nystartade företag ett riktigt drömjobb. Företaget Catalyst grundades 2005 och arbetar åt klubbar med matchstatistik, fotbollsfakta, nytänkande och kommersiella omsättningar. Allt samlas i databaser och presenteras i form av ett Power Table, ett index som kartlägger och analyserar varje Premier League-lag och deras handlingar på och utanför planen det här århundradet. De började med Reading för att sedan ta sig an Manchester City, Watford och Leicester.
Arbetet med Reading gav resultat och efter att de bägge männen erbjudit klubben sina tjänster så kom framgångarna efter en tid. Klubben gick obesegrad under hela våren 2005.
”Premier League-koden” kallas deras verk för. Analyser tagna ur tabellen där väder,vind, skador,hemma och borta spelar stor roll.
Reynold och Graham spelar, kan man säga, Football Manager på heltid. Men ser sig själva som någon sorts fotbolls psykoterapeuter men är i grund och botten managementkonsulter.
Efter en längre tids sökning efter foton på upphovsmakarna som ej gav något resultat lägger jag istället ut hemsidan: http://www.powertable.co.uk/

Tröttnar man på blåsiga och regniga träningsanläggningar och vardagslunket i en engelsk mittenklubb så kan man ju göra som Peter Reid nyss har gjort. Att bli förbundskapten för Thailands fotbollslandslag. Den förra Sunderland managern stortrivs på sitt nya jobb och i sin nya omgivning. Det enda som måste bli bättre är, enligt honom, att spelarna blir fysiskt mycket starkare och att konditionen blir bättre. Det är det han går runt och tänker på en dag på arbetet då solen skiner från en klar himmel. Drömmen är nu att ta landet till VM.
Då lär mannen som alltid ler vara mer nöjd än någonsin.
Frågan är om jag är det då jag traskar till mitt lagerjobb på måndagmorgon?

Inga kommentarer: