TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 24 januari 2009

Southend United - The Shrimpers from Roots Hall!


Då Kallou i 31:e minuten gjorde 1-0 till Chelsea trodde många av de 41.090 åskådarna på Stamford Bridge att detta var det förlösande målet.
Gästerna Southend, till vardags hemmahörande i League One hade inte mycket att komma med. Chelsea var, som man borde, det starkare och bättre laget på allting.
Detta hindrade dock inte Peter Clark. Southends stabila försvarare gjorde något som ingen på arenan hade kunnat tänka sig. Clarke kvitterade och målet kom på övertid.
Stamford Bridge tystnade och det enda som lät var jublet från bortaläktaren och bortalagets avbytarbås.
Clarke och Southend hade ordnat ett omspel på hemmaarenan Roots Hall.

Omspelsmatchen var det enda folket isatden pratade om och för en gång skull riktades blickarna åt det lilla laget från League One. Southend bestämde sig direkt för att inte bli ett offer.
Redan efter 16 minuter försatte Adam Barrett hemmafansen i eufori. Mittbacken höll sig framme efter en hörna och nickade omarkerad in hemmalagets ledningsmål.
Anfallaren Alex Revell hade sedan ett jätteläge att utöka i den 38:e minuten, men Petr Cechs räddning blev istället startskottet för en imponerande Chelseavändning. Då matchen var slut hade Chelsea vunnit med 4-1. Ordningen var återställd och vardagen gjorde sig åter påmind.
Vilka är då Southend och var kommer de ifrån? Laget har man ofta sett på stryk och måltipslapparna och bläddrat förbi på text-tv. Staden är dock relativt okänd, ivarjefall för folk utanför England.

Southend-on-Sea är grevskapet Essex största stad med cirka 160 000 invånare. Staden ligger vid Themsens utlopp i Nordsjön och ligger dryga 64 kilometer öst om London.
Stadens historia går tillbaka till den tid då romarna koloniserade landet.

Staden är känd för sin långa pir,färjeförbindelser med Europa och sitt stora shoppingcenter.
Utelivet är också något man gärna skrävlar om. Lilla Southend är känt i England som en stor partystad och för de spelsugna så finns det ett flertal olika spelhallar. Staden expanderar mer och mer beroendes på att många Londonbor föredrar att lämna staden och dess kriminalitet och flytta ut till landet. Southend som stad anses vara en bra stad att bo i med lite kriminaliet och med en lugn och harmonisk omgivning.

Klubben grundades 1906 och har sedan dess i stort sett hållit sig utanför medaljskåp och större framgångar.
Smeknamnen är The Shrimpers, The Seasiders och The Blues medan tröjfärgerna på hemmaplan är mörkblåa och bortaställen är röda och även gulblåa.
Klubben har under många år präglats av dålig ekonomi och det är en av anledningarna till berg-och-dalbanan i seriesystemet.
Sedan 1955 har man spelat sina hemmamatcher på arenan Roots Hall som hyser 12.932 åskådare.
Men flera krafter inom klubben vill bygga en ny arena och man har satt sig ned och skissat på planerDet förväntas bli en arena som ligger lite utanför staden.
En av Southends mest minnesvärda segrar är från 2006 då man slog ut Manchester United ur Ligacupen med 1-0. Målet gjordes av Freddy Eastwood på en frispark.
2008 värvade klubben den 34-åriga anfallaren Dougie Freedman från Crystal Palace. Målsprutan Freedman var efterlängtad. Ett köp som uppskattades av klubbens supportrar och ses som en investering och jakt på framgång, trots Freedsmans ålder. Han gjorde supportrarna nöjda direkt då han nätade i debutmatchen.
Klubbens supportrar är trogna trots motgångar. 2004 mötte man Blackpool i finalen i LDV Vans Trophy. Matchen spelades på Millennium Stadium i Cardiff och hela 20.000 Southend-supportrar tog sig det.
Tyvärr tar inte hemmaarenan in den siffran. Hade dock varit ett strakt stöd för dem idag då de tar emot Yeovil hemma på Roots Hall. Vinner man idag och har tur med resultaten från andra arenor i serien så kan man klättra från 15:e till 12:e plats.

Inga kommentarer: