TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 4 januari 2009

Fotbollen på Nordirland!

Nordirland tillhör de verkliga veteranerna inom landslagsfotbollen. Landet spelade sin första landskamp redan 1882, det blev emellertid förlust mot England med hela 0-13. Motståndet sträckte sig under lång tid till de övriga tre brittiska landslagen. Fram till Irlands frigörelse från Storbritannien representerade dagens Nordirland hela Irland. Den första landskampen som Nordirland spelades mot Skottland 1921. Nordirland fortsatte dock att använda spelare från hela Irland ända fram till 1950 då FIFA förbjöd detta.
Nordirlands landslag är en blandning av katolska och protestantiskt hängivna spelare.

Det har funnits tider då en spelare, Neil Lennon, blivit utbuad i landslaget av protestantisk publik för att ha spelat i katolska Celtic i Skottland.
Men de tiderna är passé. Landslaget av idag är helt igenom mixat av protestantiska och katolska spelare. Inte bara Lennon är en stor spelare från landet. En av sin tids största, George Best, växte upp i Belfast. Målvakten Pat Jennings och svenskdödaren David Healy har representerat och representerar än idag landet i fotbollssammanhang.
Windsor Park är Nordirlands nationalarena i fotboll samt Linfield FCs hemmaplan. Arenan ligger i huvudstaden Belfast.Arenan byggdes redan 1905 och invigdes samma år.
Windsor är även den brittiska kungafamiljens släktnamn vilket förklarar Nordirlands och den protestantiska klubben Linfields hängivenhet till Storbritanien.
Hur ser då klubbfotbollen ut på Nordirland?
Den irländska ligan är näst efter den engelska äldst i världen och drog igång 1890.
Den högsta ligan heter Irish Premier League (IFE Premiership) men kallas JJB Sports Premiership efter sponsorn JJB Sports.
De tolv lagen möter varandra tre gånger tills 33 omgångar spelats. Därefter delas ligan upp i två delar där de sex övre lagen i ligan möter varandra i endast en match för att göra upp om mästerskap och cupkval.
Detsamma gäller lagen på den undre halvan som får kämpa för att klara sig undan nedflyttning. Ligan är blandad av lag från både Nordirland och Irland.
Andra ligan heter IFA Championspip medan tredje ligan heter IFA Interim Intermediate League.
Derry City heter ett framgångsrikt lag från Nordirland. Man spelade fram till 1973 i den liga med blandade lag (nordirländska och irländska) men av säkerhetsskäl bytte man liga till den pro-iriska FAI eircom League of Ireland där man spelar mot lag som bland annat Bohemians, Sligo och Shamrock Rovers.
Linfield FC från södra Belfast grundades 1886. Laget har vunnit allt som går att vinna i landet och är mesta mästare. Med 48 ligatitlar och regerande mästare så är Linfield den största och rikaste klubben i Nordirland och har flest supportrar. Klubben och dess supportrar har starka band till Glasgow Rangers och Chelsea FC. Även kallat ”Blues Brothers” Man har ett bra tryck hemma på Windsor Park som rymmer 51.082 åskådare. Idag är det muntra miner på Linfields fans efter gårdagens vinst borta i hatmötet mot Cliftonville med 2-1.

Är Linfield protestanternas självklara val så är definitivt Cliftonville katolikernas. Klubben grundades den 1879 av John McCredy McAlery i norra Belfast, vilket gör Cliftonville till den äldsta fotbollsklubben i landet. Sedan 1890 har klubben spelat på Solitude, som tar 8000 personer. Supportrarna kommer mestadels från norra och västra Belfast. Laget har vunnit ligan tre gånger (1906, 1910 och 1998) samt den irländska cupen 8 gånger. Laget har starka band med Celtic.

Ballymena United, I folkmun kallade “The Skyblues” efter deras dräkter, grundades 1928 och spelar sina hemmamatcher på Ballymena Showgrounds i staden Ballymena. Största rivalen är Coleraine och dem möter man på Boxing Day varje år.

På Clandeboye Park spelar Bangor FC sina matcher. Klubben grundades 1918 och kallas för ”Seasiders”. Klubbfärgerna är helt i gult.

Crusaders heter arbetarklubben från norra Belfast. 1898 grundades man och spelar sina matcher på Seaview. "The Hatchetmen är smeknamnet och Linfield är en av klubbens stora rivaler.
Dungannon Swifts FC är en relativt ung klubb. 1949 såg man dagens ljus och spelar på Stangmore Park i Dungannon. Klubbens färger är blåvita.
På Mourneview Park i staden Lurgan spelar Glenavon sina matcher.
Laget är mest känt för att ha spelat framgångsrikt i Uefacupen under 1990-talet då man mötte både Werden Bremen och Antwerpen. Färgerna är blåvita och man har tre ligatitlar.

På YMCA Grounds även kallad Riverside Stadium i Drumahoe, County Londonderry spelar Institute FC sina matcher. Klubben grundades 1905 och har himmelsblå tröjor.
Coleraine FC delar arena med Ballymena. The Bannsiders som man kallas har sedan man grundades 1927 varit ett populärt lag med en trogen publik. En av de största följena och

Glentoran FC är en fotbollsklubb från staden Belfast, Nordirland. Klubben grundades 1882. Deras hemmaarena är The Oval. Klubbens färger är grön,röd och svart. Glentoran´s huvudrivaler är Linfield FC. 1914 vann klubben Vienna Cup, en föregångare till Uefacupen och blev därför det första och tills idag det enda irländska laget som vunnit en titel i Europa.
Man har vunnit ligan 22 gånger, senast var säsongen 2004/05. I Belfast kallas klubben tillsammans med Linfield för ”The Big Two”


Klubben Lisburn Distillery grundades 1879 och kommer ursprungligen från västra Belfast där den baserades på Distillery Street vid Grosvenor Road till 1971. Efter att ha lånat Skegoneill Avenue (Brantwood FC) och Seaview (Crusaders FC) under några år flyttade klubben in i sin nya arena "New Grosvenor Stadium" i Ballyskeagh nära Dunmurry utanförstaden 1980. Klubben hette endast 'Distillery' till 1999 då den bytte namn till 'Lisburn Distillery' för att lättare kunna förknippas med sin hemstad Lisburn. Klubbfärgen är vit och klubben är tillsammans med Cliftonville landets äldsta.

Newry City heter laget från staden med samma namn i grevskapen Armagh och Down. Staden med sina 29000 invånare är känd för att tidigare varit en stad med mycket konflikter. Med sin närhet till den irländska republikens gräns så har det sedan 1971 titt som tätt varit oroligheter i staden mellan katoliker och protestanter. Klubben som grundades 1923 spelar sina hemmatcher på arenan Showground som hyser 6.500 åskådare. Den blåvitrandiga klubben hette ända fram till 2004, Newry Town, men ändrade namn då staden fick stadspriveligier. Man lever än idag kvar på de framgångar man hade i Intertotocupen säsongen 1997/98 då man slog ut ett kroatiskt lag och föll med flaggan i topp i andra omgången mot tyska MSV Duisburg.

Ligan är inte bra. Standarden sägs hålla dålig allsvensk och Superettan klass. Linfield har tidigare spelat jämt med svenska lag som exempelvis Halmstad och Elfsborg. Europaäventyren brukar sluta som för de svenska motsvarigheterna. Som bäst till andra omgången

Inga kommentarer: