TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 2 januari 2009

Paul Dickov - En brittisk legend!

Trots sina 36 år är han fortfarande aktiv. Hetsporren med det ettriga humöret har signerat kontrakt med sin åttonde ligaklubb. Paul Dickov är tillbaka i rampljuset igen och denna gången är det Leicester han skall tjänstgöra i. Samma klubb han en gång i tiden har spelat i. Men det började i Arsenal. Under en era då det var nästintill omöjligt för en ung anfallare att slå igenom. Under sina sex år i klubben, åren 1990-1996, blev det endast 22 matcher och 4 mål. Under denna tiden hann han även med att bli utlånad till två klubbar. 1993 i Luton och 1994 i Brighton. Ingen sörre succé där heller. 1996 såg dåvarande Manchester City managern Frank Clark potential i Dickov och värvade den då 24 åriga skotten till klubben.
Den första tiden blev svår med hård konkurrens. I synnerhet då han tvingades att konkurrera med Uwe Rösler och Lee Bradbury. Dickov var envis och gav aldrig upp, detta lönade sig och han var en man för A-laget 1998 då han bildade radarpar med Shaun Goater. 16 mål blev det säsongen 98/99. Det sextonde gjorde han på övertid i Playoffmatch mot Gillingham och det utnämndes till ”Århundradets mål” av City-fansen. I en match mot Ipswich 99/00 skadade han sitt knä så allvarligt att han var borta från spel under en längre tid. Då han tillfrisknat hade Manchester City tagit steget upp i Premier League och skulle satsa på ”namn”.

Dåtidens målkungar i Europa värvades. Konkurrenterna George Weah och Paulo Wanchope blev ordinarie direkt och åter igen fick Dickov slita för sin plats i laget. Envis som han var och mer kämpe än de inköpta världsstjärnorna så spelade han in sig i laget till supportrarnas stora glädje och kärlek. Skottlands förbundskapten Craig Brown sällade sig även han till hyllningskören och tog helt sonika ut honom i det skotska landslaget.2001/02 åkte City ur Premier League och manager Joe Royle fick sparken. Ett klart bakslag för Dickov som tidgare haft Royles stora stöd. Nya managern Kevin Keegan ratade Dickov till förmån för Paulo Wanchope, Shaun Goater och Darren Huckerby. Efter att ha tröttnat på bänknötandet och utfrysningen från Keegan sökte Dickov sig bort.

Leicester var klubben som hörde hans nödrop. Mellan åren 2002 och 2004 gjorde Dickov bra ifrån sig på Filbert Street. Men de 89 matcherna och 32 målen överskuggades av en händelse det pratas än idag om i England. Under ett träningläger i spanska La Manga arresterades Dickov tillsammans med lagkamraterna Keith Gillespie och Frank Sinclair misstänka för våldtäkt på en ung kvinna. Engelsk media var som hyenor mot trion som senare skulle visa sig vara oskyldiga. Då tester och prov gjordes av polis och sjukhus personal så visade sig att något inte stämde. Man fann inget spår och inte en smula DNA från någon av trion.
Kvinnan hade hittat på hela händelsen. Denna händelse smutskastade ändå Leicester och spelarna och klubben åkte ur ligan. Dickov behövde miljöombyte och flyttade till Blackburn.
Detta stod med som en klausul i hans kontrakt att han fritt kunde gå till en Premier League klubb ifall intresse visades. Mellan åren 2004-2006 gjorde Dickov 14 mål på 50 matcher och tillhörde dåtidens råskinn i engelsk fotboll. Varningarna och utvisningarna haglade tätt. Säsongen 05/06 drog han på sig samma knäskada han haft några år tidigare och tränaren Mark Hughes såg ingen framtid i Dickov. Hughes satsade istället på Craig Bellamy och finske landslagsmannen Shefki Kuqi.
Älskad av supportrarna på Maine Road och hyllad som en ikon av styrelsen så köptes Dickov tillbaka till Manchester City 2006. Dickov gjorde ett par bra insatser i början av säsongen i vinster mot bland annat moderföreningen Arsenal, men drabbades åter av gamla skador.
Då Sven-Göran Eriksson tog över managerrollen i City säsongen 07/08 togs det ingen hänsyn till ikon-roll eller publik-maskot. Dickov bänkades som han hade gjort förr, sattes upp på transferlistan och lånades ut till både Crystal Palace och Blackpool innan hans kontrakt gick ut med Manchester City under 2008.
En återförening med Leicester skulle det dock bli igen. Ett känslosamt sådant efter den påstådda våldtäktshändelsen i Spanien.
Leicester och dess supportrar välkomnade Paul Dickov med öppna armar. Som en ersättare till långtidsskadade anfallaren och målkungen Matt Fryatt skall Dickov åter ge England en spelare av den gamla karaktären.

Inga kommentarer: