TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 17 januari 2009

I djurens värld!


Ifall ni reagerade på stiltjet på blogghavet igår kväll så beror det på att fredagskvällen ägnades i tv-soffan. Det var filmtajm på menyn. Jag brukar vara dålig på finna ork och motivation för det, inte för att jag inte tycker att det är roligt för det gör jag, utan istället för att jag oftast blir rastlös av att sitta ner en längre stund. Saker och ting skall hända. Igår var raka motsatsen. Med några groggar och ett par öl, kex och ostar så barrikerade jag mig i fåtöljen. Med ett gäng filmer lånade av den gode Tuvemannen så blev Peter Stormares "Varg" och filmen om seriemördaren Ted Bundy kvällens val. Och en sak är säker efter dessa timmars tittande, Ted Bundys levnadsöde var mer rovdjur än den stackars Varg som Stormare jagade.
Ted Bundys liv och leverne får de fotbollsspelare jag häromdagen nämnde under namnen "psykopater" att framstå som snälla skolbarn och totalt oskyldiga.

Från psykopater till Victoria Park i Hartlepool. Steget är inte långt.Tvärtom så skulle man lätt kunna sätta en stämpel på dess supportrars förfäder. Det hela inträffade för ett par hundra år sedan under Napoleon-krigen. England och Frankrike var bittra fiender och då ett franskt fartyg en dag förliste utanför Hartlepools kust så samlades snart en ivrig folkmassa på stranden för att finna överlevande. Endast en överlevande gick i land och detta skulle visa sig vara en apa i franskuniform. Arbetarklassens invånare i norra England hade givetvis alrig sett en apa, inte ens på foto, och trodde givetvis att denna franska cirkusapa var en spion. En rättegång hölls på stranden, men då apan inte svarade (!!!!) på frågorna så gick tålamodet ur rättskiparna.
Den franska cirkusapan hängdes från en mast på en fiskebåt och folket firade en seger.
Några hundra år senare levde skrönan kvar i sägnerna och då Hartlepool United mötte sina motståndare så sjöng alla ”who hung the monkey?” och höll upp sina halsdukar, men nu är det omvänt. Nu sjunger Hartlepool fansen ”We hung the monkey”. Lagets smeknamn är numera
The Monkey-Hangers.
Och på tal om Hartlepool så noterade jag inte bara att laget vann mot Northampton igår. Man gjorde det dessutom på en fredag. Ovanligt i England med fredagsmatcher, men av de som spelats genom åren har faktiskt Hartlepool deltagit i de flesta.
Lite märklig kuriosa.
Men även med tanke på andra vilda djur så har England och dess klubbar sedan grundadet alltid haft djur förknippat till sig. Sunderlands svarta katter, Derbys bagge, Leicesters rävar och Hulls tigrar. Landets tre lejon på bröstet av landslagströjan härrör från Imperiets glada dagar. Lejonet som står för styrka och kunglig kraft är smeknamet för bland annat Chelsea och Millwall. Men även fågellivet spelar in en bild av fotbollen i England. Skator i Newcastle, påfågel i Leeds, pelikan i Liverpool och en mängd olika fågelnamn på en hel del andra klubbar.
Det kvittrar,skäller och råmar mer än någonsin i engelska ligan.
Trevlig helg på er.





Inga kommentarer: