TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 17 januari 2009

Stoke-On-Trent - I skuggan av dem stora!

Stoke-on-Trent ligger i grevskapet Staffordshire i West Midlands, känd för sin keramiska industri. Staden består av sex stadsområden som förenades 1925 (Tunstall, Burslem, Hanley, Stoke-upon-Trent, Fenton och Longton) och har cirka 275.000 invånare.
Stoke ligger i hjärtat av England, och det är svårt att hitta en mer typiskt engelsk stad än just Stoke-on-Trent. Det luktar arbetarklass lång väg redan när man kliver av på Stoke-on-Trents järnvägsstation. Hur tar man sig dit då?
Jo från London åker man från London Euston där tågen går till Stoke. Resan upp tar lite mindre än två timmar utan byten.

Arbetslösheten och kriminaliteten i Stoke-on-Trent är hög och staden har mycket droger i omlopp. I en landsomfattande undersökning hösten 2001 i "Sunday Times" visade det sig att Stoke-on-Trent är den värsta av samtliga 376 städer i England att bo i. I undersökningen hade man statistiskt kollat upp bland annat trafik, boendekvalitet, skolor, genomsnittslöner, arbetslöshet och brottsstatistik
Stadens fotbollslag har tills denna säsongen alltid varit i bakvattnet av toppfotbollen i England.

Stoke City är en av de äldsta fotbollsklubbar som fortfarande existerar, med en historia som går tillbaka till 1863. Det rödvita laget spelade mellan åren 1878-1997 på Victoria Ground innan man flyttade till dagens hemmarena Brittania Stadium. Som nykomlingar i Premier League har man chockat en del större motståndare och skrällvunnit ett flertal tillfällen. Men framgångarna har varit tunnsådda de senaste åren. Senaste tillfället man spelade i högstaligan var 1984/85 och den enda pokal man har vunnit var Ligacupen 1972. "The Potters", som klubben kallas på grund av keramikindustrin hette från första början Stoke Football Club men bytte till Stoke City Football Club efter att Stoke-on-Trent fick stadsprivilegier 1922.
Ett flertal kända storspelare har huserat i klubben genom åren och där fått sina färdigheter. Bland annat Gordon Banks, Sir Geoff Hurst och Peter Shilton men i synnerhet Sir Stanley Matthews.

Sir Stanley är Stokes största spelare genom tiderna. På sin 17 års dag blev han proffs och gjorde debut någon månad senare i mars 1932. Som manager basade han bland annat över Port Vale av alla lag. Han gjorde hela 318 matcher och 54 mål för Stoke och står idag som staty utanför arenan Britannia Stadium.
Levnadsförhållandena i staden har även smittat av sig på fotbollspubliken som anses vara en av de stökigaste i England. Stokes våldsammare supportrar har ofta råkat i luven på motståndarna. I synnerhet Millwall och Cardiff men även lokalrivalen Port Vale och Manchesterklubbarna,
Stoke City har alltid sett sig som storebror i staden. Gång på gång under historien har man stött på patrull genom att anse sig vara detta. Ifrån stadsdelen Burslem kommer Port Vale och dem sätter gärna käppar i varenda rödvitt hjul. Burslem ligger på höger sida av Fowlea Valley där floden Fowlea rinner på sin väg till floden Trent. Burslem med sina 21.000 invånare är en industristad och då främst keramik tillverkning som funnits där sedan 1100 talet. Efter veckans slit i industrierna vallfärdar supportrarna till arenan Vale Park. Var Stokes framgångar få så är Port Vales många gånger färre. Förra säsongen hamnade klubben, om i folkmun kallas Valiants, sist i League One och huserar idag i League Two. En oglamourös tillvaro.
Men hela historien började för 133 år sedan.

Port Vale FC bildades 1876. Namnet kommer från puben "Port Vale House" där klubben bildades. 1884 kallade man sig Burslem Port Vale men bytte 1909 till bara Port Vale 1892 var man ett av lagen som var med att grund andra divisionen i The Football League. Efter fyra säsonger stod det klart att laget inte dög till i andra divionen. Tredje divisionen, Midland League, fick bli hemvist för några år. Man lyckades dock ta sig tillbaka till Football League ganska fort efter en seger mot Sheffield United i FA Cupen.

Under seklets första årtionde drogs klubben med stora ekonomiska problem. Det gick så lång att man 1910 diskuterade konkurs. Ideella krafter fick klubben på fötter och åren efter Första Världskrigets slut var ekonomin åter i balans.
1919/20 tog man över platsen i Football League efter att Leeds City uteslutits på grund av olagliga ekonomiska handlingar. Port Vale tog chansen och slutade på en fin trettonde plats.
Efter att ha huserat på arenan Old Recreation Ground sedan 1913 så flyttade Port Vale 1950 till den nya och moderna Vale Park. Vale Park var på denna tiden en ytterst modern och storlslagen arena Fram till 1980-talet var framgångarna tunnsådda. Semifinalplatsen i FA Cupen 1953/54 överglänser det mesta. Man passade också på att vinna Division 3 North samma år, utan förlust hemma på Vale Park. 1988 kom en slags vändning i the valiants historia. Det började med att man slog ut Tottenham ur FA Cupen och fortsatte sedan med avancemang till Division 2 där man då var tillbaka efter 32 år. Man gjorde två fina säsonger och var på väg mot en tredje där man låg säkert i tabellen kring jul. En katastrofal vår med 18 matcher utan vinst slutade med att man på den sista matchdagen var klara för nedflyttning. Efter bara två säsonger i "trean" tog man sig uppåt igen. Under 1990-talet gjorde man sex säsonger i andradivisionen innan man 2000/01 återvände ner i tredjeligan. Efter en mycket svag säsong 2007/08 där man slutade näst sist i League One var man klara för nedflyttning till League Two.

Sångaren Robbie Williams är klubbens största och mest kända supporter. Då EA Sports skulle marknadsföra FIFA 2000 så hörde man med Williams ifall han ville göra inledningslåten för spelet. Robbie Williams tackade ja på ett villkor; att Port Vale skulle vara med på spelet. Klubben som då huserade långt ner i seriesystemet fick en plats på spelet bland ”Världslag” och Williams gjorde den hyllade låten It´s Only Us som spelas då man spelar fotbollsspelet.

Utan Robbie Williams och hans pengar så hade förmodligen Port Vale aldrig hamnat i något ljus. Man har vandrat i dödsskuggans dal sedan grundandet och man lär göra det framöver också samtidigt som man i all evighet trots seriesammanhang kommer vara rival med Stoke City.

Inga kommentarer: