TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 10 januari 2009

Simon Hunt - Alltid på jakt!

Det var i den engelska staden Chester det hela började. Då familjen Hunt fick en son år 1962 var det självklart att han skulle heta Simon. Ett släktnamn som skulle vidare.
Och vidare kom Simon. Han debuterade som 17 åring i den walesiska klubben Wrexham ett par kilometer väster om Chester och han gjorde där en fyra års lång karriär som en teknisk mittfältare. Den lilla engelsmannen var av teknisk karaktär och gjorde ofta mål på huvudet. Detta lade representanter från svenska klubben Elfsborg märke till då de 1984 gästade Racecourse Ground. Man erbjöd Hunt ett kontrakt och en tid efteråt flyttade han till Sverige.
Under tiden i Elfsborg hann Hunt med att åka ur Allsvenskan, komma tillbaka upp, för att sedan spela i europeiska sammanhang. Vid 24-års ålder köptes han av IK Brage där han blomstrade. Han var bästa utländska spelare och spelade i UEFA-cupen mot ett stjärn-späckat Inter, där Brage åkte ur efter 4-2 över två matcher. 1990 flyttade Hunt till GAIS, där skador hindrade honom att spela på lika hög nivå som tidigare. Säsongerna 1990 och 1991 blev det endast 1 mål på 30 matcher. Simon uppfyllde inte kraven som ställdes på honom då han på denna tiden var den bästa utlänningen i Allsvenskan vid sidan av Samir Bakaou. Skador förstörde allt. Efter 18 månader i GAIS flyttade Hunt till IFK Grängesberg som spelande tränare. Han tog dem från division 4 till division 2, för att sedan flytta vidare till Säters IF och fylla samma roll där. Efter två år och vid 33 års ålder bestämde sig Simon Hunt att sluta spelande karriären efter en återkommande skada, och blev sen tränare för IK Brage.
Tränarkarriären gick vidare till Småland där han tog över Kalmar FF. En klubb som inte föll honom i smaken. Intriger och motgångar fick honom att lämna den rödvita klubben.
Kort därefter fick han jobb som europeisk talangscout för engelska Ipswich Town. Det var här han började sitt samarbete med manager George Burley och målvaktstränare Malcolm Webster. Efter en sensationell första säsong i Premier League (5:e plats med kvalificering till UEFA-cupen) åkte Ipswich ur säsongen efter. George Burley fick sparken efter att ha misslyckats att komma tillbaka till högsta serien. Burley tog med sig Hunt och Webster till Derby County, där omvandlade ett bottenlag till ett Premier League-värdigt lag. Simon Hunt upptäckte många bra spelare under den här perioden, som Iñigo Idiákez, Grzegorz Rasiak och Tommy W. Smith. Tyvärr så blev samarbetet mellan Burley och fotbollsdirektören väldigt skakigt, och trion flyttade till Hearts i Skottland, där Hunt återigen hittade stjärnskott som Rudi Skacel, Julien Brellier och den EM-vinnande greken Takis Fyssas. Efter tolv matcher var Hearts obesegrade och låg bekvämt på högsta plats i serien. Men Hearts litauiska ägare, Vladimir Romanov var ändå inte nöjd, och när han försökte blanda i sig i lag-uttagning fick Burley nog. Tillsammans bytte Burley, Hunt och Webster ännu en gång lag, den här gången till Southampton, där de är för närvarande..
Säsongen 2007-2008 lämnade Simon Hunt sitt samarbete med George Burley och jobbade som sportchef för West Bromwich. Den 16 juni 2008 blev det klart att Hunt säsongen 2008-2009 kommer att inleda en andra sejour som talangscout för Ipswich Town.
Men kopplingen till Sverige kommer alltid att finnas kvar. Frun är bördig från Borlänge efter Hunts tid i Brage.

1 kommentar:

Anonym sa...

ja och första frun var från elfsborgs Borås