TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 8 januari 2009

Maskoten - Ett traditionellt jippo!



Det började med Willie. Året var 1966 och Beatles hade den engelska publiken i ett hårt grepp. Rock´n´roll och popattityden smittade av sig på allting. Då England skulle agera värd för världsmästerskapet i fotboll samma år gjordes maskoten Willie som ett tufft lejon med union-jack tröja och en röd spretig frisyr. Detta var startskottet. En ny symbol var född och många menar att Willie hade del i det guld som England vann. Var och varannan engelsk klubb med värdighet har en maskot. Hur töntig och menlös den än må vara så är den ändå en del av klubben. En del av emblemet och själen. Personligen anser jag att hela konceptet är snudd på jippo och tankarna för mig till en skara cheerleaders på en amerikansk fotbollsmatch. Men engelsmännen tar hårt på sina traditioner och att ta bort en lagmaskot är som att strunta i att ge barn julklappar på julafton.
Det blir liv då. Det är en känslig fråga. Det har alltid varit där trots att fenomenet endast är 43 år gammalt. Och maskotarna själva lever sig in i spelet och i kulturen. Det har gått så hett till att två rivaliserande maskotar hamnat i slagsmål på plan. I en match mellan Oldham och Blackpool 2003 rann sinnet över på Oldhams Chaddy The Owl och denne kastade sig över Blackpools Bloomfield Bear. Ugglan attackerade björnen från Blackpool inför ögonen på barnfamiljer där barnen med matchställ live fick se sina gosedjur i jätteformat banka på varandra. Det är en del i uppväxten kring engelska arenor. Lika mycket rivalitet det är mellan ljusblåa och röda i Manchester är det även mellan lagens maskotar. Moonchester och Fred The Red är så bittra fiender att de vägrar hålla varandra i handen då lagen går in på planen i derbyna. Spelare i de bägge lagen har berättat att de ofta hört de bägge mjukisdjuren ofreda varandra verbalt. I en match mellan West Ham och Crystal Palace för ett antal år sedan så sägs det att Hammers maskoten Bubbles The Bear medvetet ställt sig i vägen i spelarutgången och hindrat Palace spelare att komma ut på planen. Palace mannar blev frustrerade och irriterade och tappade koncentrationen. Detta ledde till att West Ham vände underläge och vann matchen. Ifall Bubbles The Bear fick någon av de tre poängen förtäljer inte historien. Norwich har bland annat två stycken maskotar. Captain Canarie och Camilla Canarie. Snart är det endast en utav dem som jobbar då Camilla har en fågelunge i magen.
Om ett tag kommer det med andra ord finnas tre stycken maskotar i Norwich. Baby Canarie kommer säkerligen inte flyga mer vilse än vad klubben har gjort sedan det begav sig sist.


Att sedan Sheffield Wednesdays trio Bazz,Ollie och Ozzie mer påminner om bananer i pyjamas än om ett par mjukisugglor och därmed påminner till större del om ifk Göteborg gör inte saken bättre.
Oavsett vad man tycker om själva saken så är det lika mycket engelsk fotbollskultur som en pint, kidneypie och en rosa korv.

1 kommentar:

Olle J. sa...

En närmast urtjatad modern klassiker är la annars H'Angus the Monkey i Hartlepool vars mänskliga innanmäte vann borgmästvalet med sin slogan "free bananas för schoolchildren". Han hade inte råd att infria sitt vallöfte men blev omvald 2005 med än större marginal.

Borgmästartiteln innebar dock att han fick ge upp sin roll som H'Angus. Som aktiv Apa lekte han bland annat med en uppblåsbar docka.