TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 21 januari 2009

Leedshampton - Ett snabbt förfall!


En av engelsk fotbolls största tragedier, Southampton FC, fortsatte förra veckan med publiceringen av lönerna till flera av de ledande spelarna, i den lokala tidningen. Bland dessa fanns t.ex. 10 000 pund i veckan för Grzegorz Rasiak som sedan har lånats ut till Watford i ett försök på att sänka kostnaderna, och samma siffra, plus 200 000 pund för kontraktssigneringen till Jason Euell som spelade hela sex gånger denna säsongen. Det mest anmärkningsvärda med detta är inte beloppen utan att de läcktes från början, vilket bara kommer sprida mer missnöje inom en redan tyngd förening.

Ingen kan åtminstone klandra föreningens ägare, Rupert Lowe, för penningförbrukningen. Southampton Echos skarpa kommentar var att ”alla de ovannämnda spelarna signerades mellan juni 2006 och januari 2008 – den tiden då Lowe var borta från föreningen”. Lowe kan därför med rent samvete leda en undersökning av hur lönebeloppen kunde läcka ut.

Det är endast sex år sedan, säsongen 2003 som Southampton hamnade på en respektabel 10:e plats i Premier League. Samma år var klubben i cupfinal mot Arsenal.
Detta är endast minnen idag. Klubben har kniven mot strupen och riskerar med stor sannolikhet att rasa ner i League One.

Ekonomin tryter som aldrig förr. Då klubben i början av året mötte Manchester United hemma på St Marys så såg många fram emot denna runda av FA-Cupen. Inte för att man trodde på vinst eller skräll utan istället för att matchen tv-sändes och därmed gav klubben välbehövliga intäkter. 500.000 pund innebar att man slapp att sälja sina spelare Adam Lallana och Andrew Surman. Pengar är något klubben behöver och för att få det krävs det att sälja. Att sälja billigare än vad man köpte för. Historien och konceptet känner vi igen från en klubb i Yorkshire. Detta till trots så behandlas anställda inom klubben som om de hade spelat i Premier Leagues topplag. Onödiga utgifter av många olika slag.


Matchen i FA-cupen mot Manchester United visade på många olika sätt hur snabbt förfallet har skett. För tio år sedan kunde Manchester åka ner till St Marys med respekt och fruktan. Ofta åkte de även hem med en storförlust i bagaget. Det var inte längesedan sydkustens pärla var ett etablerat lag i högsta ligan som emellanåt satte käppar i hjulet för de stora lagen.Le Tissiers grabbar på den tiden styrde och ställde och gav inte grannen Portsmouth en chans till att sticka upp.
Men det är nya tider nu. Manchester United har tagit en språngmarch upp och förbi Southampton som istället halkat efter och rullat ner för backen.
Avstånden är milslånga på alla plan.
Benämningen Leedshampton är inte för inte då man idag talar om klubbens förfall.
Likheterna är kusligt slående.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För 10 år sedan åkte man till The Dell. Liten kompakt arena som tog in 15000 och hade grym stämning.En match alla lag fruktade helt enkelt.
Förfallet började när man värvade primmadonnan Anders Svensson : )

Langham sa...

Exakt.The Dell var det.Englands minsta elitarena.1898-2001. RIP.