TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 10 september 2009

Cheer Up Peter Reid

Stokes manager Tony Pulis får en ny assisterande tränare vid sin sida.
Det är Peter Reid, 53 år, som efter ett års tid som coach för Thailands landslag nu kommer hem till England. Kontraktet i Thailand sträckte sig över fyra år och helst av allt hade Pulis kunnat tänka sig att pendla mellan arbetena. Detta gick inte Thai FA med på utan istället bröt man upp kontraktet.
Reid gjorde under sin spelande karriär som mittfältare ett hundrtal insatser i klubbar som bland annat Bolton, Manchester City och Everton och 13 landskamper för England.
Som manager har han styrt och ställt i Manchester City, England U21, Sunderland, Leeds och Coventry. Tiden i Leeds 2003 är ett av hans värsta minnen. Klubben hade skulder på i runda slängar en miljard kronor då Reid kom till klubben.Allt var turbulens och ingenting stämde. Reid fick sparken från Leeds då klubben förlorade med 6-1 samma år mot dåvarande nykomlingen Portsmouth.

Betydligt mer enklare och mer behagligt hade Reid några år tidigare då han 1995 räddade kvar Sunderland i andraligan. Året efter lyckades han med bedriften att ta upp klubben i Premier League. Hyllningarna över Reid ville inte ta slut. Han var kung i Mackem-land.
Supportrarna uppskattade sin manager så mycket att man gav ut en skiva där bland annat en låt tillägnades Reid. Låtens namn hette ”Cheer Up Peter Reid” och hade samma melodi som The Monkees hit ”Daydream Believer”.
Det är även här som de smått långsökta liknelsen med apor kommer in i bilden. Sunderlands eviga antagonister Newcastle föraktade allt med Sunderland och givetvis dess framgångar med Reid i spetsen. ”Reids ansikte påminner om en vit schimpans” kunde man läsa i Newcastles fanzine ”True Faith”. Plussa ihop detta med bandet ”The Monkees” vars låt blev en alternativ hyllningssång.
Därav blev Sunderland, dess supportrar och Reid apor i grannarna Newcastles ögon.

Fjorton år senare landar Peter Reid i Stoke och skall hädanefter vara med och coacha Stoke kvar i högsta ligan. Det känns som en bra värvning för bägge parterna.
The monkey Reid in Stoke - Let´s all go bananas!

Inga kommentarer: