TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 18 september 2009

WHL - 110 år med Spurs


Området från Seven Sisters och kilometern ner för High Road är ingen fröjd för ögat. Gatubilden och miljön är varken harmonisk eller vacker. Det finns dock en ljusglimt i miljön. Som en oas ur slummen intill High Road och på en tvärgata till Bill Nicholson Way ligger White Hart Lane. En av Englands populäraste klubbar, Tottenham, har under 110 år spelat på denna arena.

Tottenhams berömda arena White Hart Lane byggdes 1899. Den 4 september det året hade man invigningsmatch där The Hotspur Football Club, som man hette på denna tiden, vann med 4-1 mot Notts County. De 7,000 i publiken visste då inte att arenan i framtiden skulle komma att heta White Hart Lane. För folket i norra London året innan sekelskiftet så var platsen där Hotspurs spelade bara nämnt som High Road Ground, döpt efter vägen den var byggd intill. Arenan tar idag in 36,310 åskådare som max.
Annat var det 1938. I en FA-Cupmatch mot Sunderland slog man rekordet i vändkorsen då 75,038 åskådare kom för att se matchen.
White Hart Lane har även på senare år använts som hemvist för engelska U21-landslaget vid enstaka matcher.
Det amerikanska fotbollslaget London Monarchs spelade även här sina matcher under 1990-talet.
I 110 år har arenan fungerat om hem för Tottenham men snart kan det vara ett minne blott.
Klubben har nämligen planer på att bygga en ny arena. Namn och premiärår är oklart men planerna är att den nya arenan, som kommer ligga i stadsdelen Haringey, skall ta mellan 58- 60.000 åskådare. Ägaren David Levy lär ha sagt till arkitekterna att designa den så magnifik att den blir bäst i Europa.
I så fall tar man adjö till en hemvist som man huserat på under tre sekel och där tusentals spelare lirat och flera hundratal mål gjorts för att inte tala om bragder och andra historiska skeenden.

Inga kommentarer: