TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 21 september 2009

David Healys förbannelse

Länge såg han ut att bli Storbritanniens nya målkung och det av rang men livet blev aldrig som David Healy hade trott. Scouter hade följt honom under tonåren och uppväxten i skolaget Downpatrick på Nordirland. De flesta klubbarna i England ägnade uppmärksamhet till skollaget han representerade.
Sir Alex Fergusons scouter rapporterade flitigt om den unga Healy och anfallarens färdigheter och bjöd över honom till andra sidan Irländska Sjön.
I United gjorde han bara tre matcher som avbytare i a-laget och han blev utlånad till Port Vale säsongen 1999-2000 där han spelade 16 matcher och gjorde 3 mål
Fylld 21 år skulle dock genombrottet komma på allvar då Preston anmälde intresse.
Healy skulle under tre års tid komma att frälsa Prestons supportrar med 43 mål på 136 matcher. Leeds sträckte i nådens år 2004 upp en hand efter anfallaren då de hade det som svårast. Healy mäktade naturligtvis inte av att hindra Leeds från att åka ur Premier League men han levererade som under tiden i Preston och blev snabbt en publikfavorit på Elland Road. Första säsongen i klubben vann han den interna skytteligan och fortsatte att producera fram tills det att han 2007 lämnade Yorkshire. Nu hade han även hunnit med att bli en respekterad och hyllad landslagsman för Nordirland.
Hans mest kända mål är möjligen när han gjorde matchens enda mål mot England den 7 September 2005 i VM-kvalet. Han gjorde även hattrick i EM-kvalet 2006 mot Spanien.
David Healy gjorde dock sitt starkaste avtryck i det svenska folkets minnen då han med två mål såg till att hans Nordirland slog Sverige 2007. Under matchen ropade de nordirländska fansen "Are you watching Dennis Wise?" som pik till Wise som bänkat Healy i sitt klubblag Leeds United.
Healy hängde med Leeds på hela resan ner i seriesystemet innan Fulham 2007 värvade upp honom till Premier League. Spelet i högsta ligan blev aldrig som varken Healy eller Fulham hade trott. Fyra mål på 30 matcher var inte tillräckligt. Trots detta visade Sunderland intresse och öppnade plånboken. Sunderland och torka i anfallet är en sedan tidigare känd kombination och inte heller Healy klarade av att bryta den förbannelsen. I Sunderland har det dock inte blivit någon större hit. Ett mål än så länge och tvivlarna är åter igen framme.

Healy gjorde likt Paul Gascoigne en gång gjorde. Gjorde sig ökänd i fotbollsvärlden och hatad av katoliker när han under en träningsmatch med Fulham mot Celtic sprang fram till Celtic supportrarna och luftspelade flöjt. Det instrument som den protestantiska Orange Ordern använder i sin marsch varje år i Belfast. Efter matchen ursäktade han sig med att detta var vardag för honom eftersom han var uppväxt som Rangers-supporter.
Varför känns det som att Healy kommer avsluta sin karriär hos de regerande skotska mästarna? I Rangers hade han kunnat bli både kultspelare, ikon och måltjuv. I Sunderland verkar han inte längre ha en framtid. Idag kan man läsa om att Coventry vill låna Helay till The Championship. Nordirlands mesta målgörare genom tiderna går ner sig i seriesystemet ännu en gång?

Inga kommentarer: