TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 23 september 2009

Tankar om Ligacupen

Efter en lång tisdag med jobb och träning kändes det skönt att inta den bekväma fåtöljen och kolla på ligacupmatchen mellan giganterna Leeds och Liverpool.
Jag tillhör en av dem som verkligen gillar ligacupen eller Carling Cup som den officiellt heter. Här kan man se små klubbar med en fanatisk publik i ryggen slå ut betydligt större klubbar, supportrar till mindre klubbar som skapar grym atmosfär på någon av de stora arenorna och sist men inte minst storklubbarnas unga talanger.
Burnleys framfart förra året, vinst över tre Premier League-lag (bl.a Chelsea och Arsenal) innan det tog stopp i semifinalen mot Tottenham. Coventrys 2-0-seger på Old Trafford för två säsonger sen där 11000 ljusblå fans skapade en otrolig stämning och Arsenalungdomarnas respektlösa spel är det mest minnesvärda de senaste åren.
Arsenal har använt cupen till att ge sina unga talanger välbehövlig a-lags fotboll och de har charmat en hel del fotbollsälskare de senaste åren. Cesc Fabregas gjorde sin första a-lags match mot Rotherham i ligacupen bara 16 år gammal i oktober 2003 och flera av dagens Gunners- profiler (Diaby, Song, Eboue och Denilson) har skolats på liknande sätt. Nästa generation med Jack Wilshere, Fran Merida och Mark Randall i spetsen kommer även de matchas in i a-laget genom spel i ligacupen. Erfarenheten av att bära a-lags tröjan och spela inför en fullsatt hemmaarena kan aldrig ersättas av B-lags spel eller speltid i diverse försäsongs jippon i Asien.
Liverpool gör precis tvärtom, två talanger (Spearing och Ngog) resten var spelare med lite speltid i a-laget (Babel,Riera och Dossena) ordinarie a-lags spelare (Carragher och Mascherano) och usla spelare som ALDRIG borde värvats till klubben (Degen och Kyrgiakos).
Hur ska de unga talangerna utvecklas till a-lags spelare om de aldrig får chansen?
Matchen igår hade varit ett perfekt tillfälle att ge spelare som Martin Kelly, Stephen Darby, Daniel Ayala och Damien Plessis speltid men Rafa Benitez väljer hellre att köra med spelare som inte har någon framtid alls i klubben av den enkla anledningen att de helt enkelt är för dåliga och på sikt kan detta göra att Liverpool får svårt att locka till sig unga talanger eftersom man aldrig får någon speltid.

Här har Liverpool en hel del att lära främst av Arsenal och Manchester United!

Matchen vann Liverpool med 1-0 efter ett rätt snyggt mål av David Ngog. Men ska man vara helt ärlig var det svårt att se vilket lag som lirar i League One och vilket som tillhör toppen av Premier League. Inte ens när de engelska landslagsmännen Glen Johnson och Steven Gerrard byttes in märktes det någon större skillnad mellan lagen. För Leeds del var det nog bra att åka ur så man helt och hållet kan koncentrera sig på ligaspelet och jakten på en plats i The Championship 2010/2011.

Inga kommentarer: